Günümüz problemlerinden biri de işçi-işveren arasındaki sorunlardır. Yasalar işçinin lehihe olup, işçinin mağdur olmasını engellemek ve işçinin hak ve çıkarlarını korumak içindir. Ancak çoğunluğunu kırsal kesimin oluşturduğu bir çok çok insan yasaların kendilerine verdiği hakları bilmemektedir. İşveren de kendi çıkarına öncelik verdiği için işçinin hakkını önemsemeyip, işçiyi bilgilendirmemektedir.
İster işçi olun, ister olmayın bu hakları bilmek size veya çevrenizdekilere fayda sağlayacaktır. Bu haklar sadece kağıt üzerinde, gerçek hayatta yasalar olmasına rağmen haklarınızı arayıp, bulamayacağınızı düşünmeyiniz. Kesinlikle bu haklar size verilmektedir. Yasaların verdiği bu haklar ;
1- Bir işçiyi sigortasız çalıştırmak yasaktır. Sigortasız çalıştığı için işçiye herhangi ceza uygulanmamaktadır. İşçinin sigortasız çalıştırdığı için işvereni yasal yolla şikayet etmesinden çıkacak sonuç içveren aleyhinedir, yani işveren maddi bir ceza ödeyecektir.
2- İşçinin mesai ücretini ödenmek zorundadır. İşçiye mesaiden dolayı ücret veya izinden herhangi biri verilmek zorundadır. Ücret mesaide çalıştığı her saat için, normal saatlik ücretin 1.5( bir buçuk) katı ödenir.
3- Yıllık izin verilmek zorundadır. 1 yıldan 5 yıla kadar(5 yıl dahil) çalışan= 14 günlük yıllık izin vardır.
5 yıldan 15 yıla kadar(15 yıl dahil değil) çalışan= 20 günlük yıllık izin vardır.
15 yıl veya fazla çalışan= En az 26 günlük yıllık izin kullanır.
Bayram tatilleri ve hafta sonları, yıllık izin günleri içerisine dahil değildir. Yani 14 günlük yıllık izne pazartesi çıktıysanız( pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi, pazar, pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi, pazar, pazartesi, salı, çarşamba, perşembe) perşembe günü yıllık izniniz bitiyor, cuma günü çalışma zorunluluğunuz vardır.
4) İşçinin aylık ücreti 20 gün geçmesine rağmen ödenmezse, işçi iş görme yükümlülüğünü yerine getirmeyebilir. Yani işe gitmeyebilir. İşveren bu durumda işçiyi işten çıkartamaz.
5) Kıdem tazminatı ödenmeli. En az 1 yıl çalışan işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Kıdem tazminatı şu şekilde hesaplanır ; işçinin çalıştığı yıl sayısı * işçinin son aylık maaşı . Örneğin, 5 yıl çalışan ve son aylık maaşı 500 TL olan işçi, işten ayılır ve kıdem tazminatını talep ederse ; 5*500=2500 TL kıdem tazminatı alabilir.
Kıdem tazminatı en az 1 yıl çalışıp çıktığın iş yerinden talep edilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder